Müzikle Direnmek

Merhaba sanatsever, sanat tüketen,  sanatçı veya bu grupların hiçbirine dahil olmayı tercih etmeyen ziyaretçi,

Etnik kimlik ve cinsiyet kimliği üzerinden ayrımcılığa uğrayan müzisyen kadınlar hakkında hiç düşündünüz mü?   Ben düşündüm.
Müzik dinleyicisi olarak, müzisyen kadınları dinlediğimde, bir direniş ve mücadele hikayesini de hissediyorum. Sanat yapmak isteyen kadınlar, tarih boyunca etnik kökenleri ve cinsiyet kimlikleri yüzünden sayısız ayrımcılıkla karşı karşıya kaldı ama, bireysel veya toplu direnişlerle  kendilerini engelleyen görünür ve görünmez duvarları aştılar ve baskılara karşı koydular. 

İşte bu kadınların kimliklerini ve deneyimlerini paylaşarak ürettikleri müzik, benim için sistemi sorgulayan bir araç oluyor. Direnme ve diretme biçimi olarak müzik çok güçlü.  Toplumsal kalıplara ve baskılara karşı, kendimi ifade etme mücadelem, kadın müzisyenlerin yaşadıkları zorluklarla, örtüşüyor. Bu sorunlar, kimliğimi özgürce yaşamak arzumu, yaratıcı üretimimi ve yaşam kalitemi derinden  etkiliyor. Direnen kadınların öyküleri, bu nedenle benim için önemli. Müzikle Direnmek sergimi bu nedenle yaptım.  

Sergiyi hazırlarken, 810 yılından günümüze uzanan anlatılarda, başta tek tek mücadele edenlerin etkileyici anlatılarının yerini, birlikte mücadele örneklerine bıraktığını görünce, kendimi güçlenmiş hissettim.  

Direnme ve diretme öykülerinden ilham almamız dileğiyle.
Deniz Doğan

Sergiyi gezdikten sonra görüşlerinizi  ve müzikle direnme konusundaki kendi deneyimlerinizi paylaşmak ister miydiniz? Ziyaretçiden Sergiye odasında bulunan formu doldurabilirsiniz!
İletişim: info@istanbulgendermuseum.org

Dilara-illustrasyon-1